Το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών – ΠΛΠΠ, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, συντόνισε Δίκτυο 82 σχολικών μονάδων της χώρας μας οι οποίες συνεργάζονται και συνυπάρχουν για την υλοποίηση Πανελλαδικού Μαθητικού Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας με θεματικό άξονα: «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου».
Οι σχολικές μονάδες αντιμετώπισαν πολυεδρικά το θέμα, εκπονώντας ερευνητικές εργασίες, έργα δημιουργικής γραφής, εικαστικά, δρώμενα, ψηφιακές αφηγήσεις, μουσικές παραγωγές, βιωματικά εργαστήρια, πάνω στις εξής υποενότητες της βασικής θεματικής:
α) Τοπική ιστορία και εθιμικές τοπικές συνήθειες
β) Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι
γ) Τοπική Λογοτεχνία/ Συνδεδεμένοι με τον τόπο λογοτέχνες
δ) Τέχνες και αρχιτεκτονική
ε) Τοπική ιδιομορφία: φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον
στ) Οικονομική ζωή/ εμπορική δραστηριότητα
ζ) Εξέχουσες μορφές του τόπου.
Το παραγόμενο αποτέλεσμα του Δικτύου, που ανέρχεται στις 146 εργασίες, τις οποίες εκπόνησαν 1150 συμμετέχοντες μαθητές με τους 287 επιβλέποντες καθηγητές τους, παρουσιάστηκε στο ομώνυμο Πανελλαδικό Μαθητικό Υβριδικό Συνέδριο που διεξήχθη το τριήμερο 27/4-29/4.
Στο Δίκτυο αυτό συμμετείχαν Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία από όλη την Ελλάδα.
Το Χατζηκυριάκειο ήταν το μοναδικό ίδρυμα που συμμετείχε στο Δίκτυο αυτό αφού έλαβε ιδιαίτερη πρόσκληση μετά την επιτυχημένη συμμετοχή του στη διημερίδα «100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή» τον Μάιο του 2022.
Θεωρούμε πως η συμμετοχή του Χατζηκυριάκειου στο Δίκτυο σχολείων ενισχύει τους μεταξύ τους δεσμούς, εντείνει την εξωστρέφεια, αναδεικνύει δεξιότητες και ταλέντα των παιδιών, καλλιεργεί τον κριτικό και κοινωνικό εγγραμματισμό τους και αποτελεί αντίδοτο στην απομόνωση που οι υγειονομικές συνθήκες επέβαλαν.
Οι εργασίες που εκπόνησαν και παρουσίασαν οι μαθήτριες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του ιδρύματος ήταν δύο.
Η πρώτη με τίτλο «1811-…και η ιστορία συνεχίζεται για να μη σβήσει η ζωγραφιά» ήταν ένα βίντεο της μακρόχρονης ιστορικής πορείας του Χατζηκυριακείου από τη γέννηση του ιδρυτή του μέχρι και σήμερα.
Στη δεύτερη με τίτλο «Ομιλούν κτήριον» το Χατζηκυριάκειο αποκτά φωνή μέσα από τις ιστορίες των παιδιών. Τα κορίτσια μιλούν για ήθη, έθιμα και παραδόσεις από τον τόπο καταγωγής τους.
Μέσα από τη συμμετοχή τους οι μαθήτριες του Χατζηκυριακείου απέκτησαν δεξιότητες στα ψηφιακά μέσα και ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος. Επίσης απέκτησαν την εμπειρία της δημοσίευσης των εργασίων τους σε Πανελλαδικό Συνέδριο.
Τέλος, θεωρούμε πως το εν λόγω θέμα, παρά τις ταχύτητες που καθημερινά αναπτύσσουμε και την άνετη κυκλοφορία μας στη χώρα της πληροφορίας, παραμένει ιδανικό για την κάλυψη των ανωτέρω παραμέτρων και την ουσιαστική μας επαφή με τη «γειτονική μας ετερότητα».