Φιλοξενία παιδιών από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα και απονομή τιμητικής διάκρισης στον Πρόεδρο του ΔΣ

Φιλοξενία παιδιών από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα και απονομή τιμητικής διάκρισης στον Πρόεδρο του ΔΣ

Τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική και ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Ευστρατείου Σπουδαστηρίου στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος κος Μιχάλης Στρουμπούλης, έλαβε  τιμητική διάκριση από το Υπουργείο Παιδείας και το Σύλλογο μητέρων και συγγενών των πεσόντων αγωνιστών της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ως ένδειξη αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης  για την πολυετή και πολύτιμη βοήθεια του Ιδρύματος προς τα ορφανά παιδιά των αγωνιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Την απονομή της τιμητικής διάκρισης στον Πρόεδρο του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος κ. Χορέν Ντογραματζιάν.

Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της καλή συνεργασίας του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος με την  Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Ελλάδος και με τη βοήθεια των Υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Χατζηκυριάκειο υποδέχεται και φιλοξενεί, ομάδα παιδιών που έχουν χάσει τους γονείς τους στον αγώνα για την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι: Πρόεδρος του Χατζηκυριακείου, Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Ιωάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος έλαβε αντίστοιχη τιμητική διάκριση ως ένδειξη αναγνώρισης για τη φιλοξενία των παιδιών στο Σύρο,  μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής κος Χατσίκ Χατζατουριάν, Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, κος Ταβίτ Μπετροσιάν καθώς και η συνοδός των παιδιών από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και καθηγήτρια βιολογίας κα Μάγια Τζαρντιάν.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν με μηνύματα συγχαρητηρίων, ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Άθλησης κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος.
Ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας της Ελλάδος, κος Γκαγκίκ Γαλατσιάν, απένειμε τιμητικές διακρίσεις, στη Δ/ντρια Παιδικής Προστασίας του Χατζηκυριακείου κα Αναστασία Κατσιλιέρη για τη φιλοξενία των παιδιών καθώς και στην Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος κα Εύα Καλυμνιού, η οποία είχε επισκεφθεί τη χώρα παλαιότερα και είχε προσφέρει εθελοντικά επιστημονική βοήθεια στο «Πρώτο Ορφανοτροφείο» του Στεπαναγκέρτ, στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας προγράμματος για τη μεταπολεμική ιδρυματική φροντίδα των παιδιών.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν φωτογραφίες και βίντεο με συνεντεύξεις των παιδιών που έχουν φιλοξενηθεί, τόσο στη Σύρο όσο και στο Χατζηκυριάκειο,  όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο είχε επιμεληθεί η Ναρινέ Αγαμπαλιάν, νυν Υπουργός Πολιτισμού και Νεολαίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ,
Το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος «ΧΑΜΑΣΚΑΪΝ», παρουσίασε χορούς από την Αρμενία ενώ τα παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τραγούδια, ποιήματα και χορούς της πατρίδας τους.

Η εκδήλωση έκλεισε με το γνωστό δημιουργό, συνθέτη και τραγουδιστή Χάϊκ Γιαζιτζιάν, ο οποίος με το ούτι, του μας ταξίδεψε στους ήχους της αρμενικής μουσικής.

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθησαν, ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης π. Νήφων Καπογιάννης,  ο Αντιδήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Φώτης Ξαγοράρης, ο Αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Πειραιά, κος Νίκος Αμοργιανός καθώς και  μέλη της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος.

Ευχαριστούμε θερμά τους παρακάτω φορείς και εταιρίες για την προσφορά τους, η οποία ομόρφυνε τη διαμονή των παιδιών στην Ελλάδα:

  • Coca Cola
  • Copa Copana Park
  • Goody’s AE
  • Piraeus Train
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
  • Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
  • Ελληνική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας
  • Μουσείο της Ακρόπολης
  • Πάρκο Ψυχαγωγίας – Allou! Fun Park