Δύο μαθήτριες του Χ.Ι στο ATSMUN σε ρόλο διπλωμάτη.

Με μεγάλη επιτυχία συμμετείχαν δύο μαθήτριές μας στις εργασίες του 8ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου – Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (ATSMUN), που διοργάνωσαν τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών. Το συνέδριο αυτό είναι μια προσομοίωση των πραγματικών συνεδριάσεων του Ο.Η.Ε. Οι μαθητές μετατρέπονται σε διπλωμάτες εκπροσωπώντας μια χώρα που ΔΕΝ είναι η δική τους και πρέπει να επιλύσουν διεθνή προβλήματα μέσω του διαλέγεσθαι (debate), της διαπραγμάτευσης (negotiation), της αντιπαράθεσης (juxtaposition) και του συμβιβασμού (compromising). Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου ήταν τα αγγλικά.
Οι μαθήτριές μας ανάμεσα σε 500 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για σημαντικά ζητήματα στον ασταθή και προβληματικό κόσμο στον οποίο ζούμε. Μέσω της συμμετοχής στο συνέδριο, οι εκπρόσωποι κατανοούν καλύτερα τη λειτουργία της διεθνούς διπλωματίας, βελτιώνουν τις ρητορικές τους ικανότητες, αναπτύσσουν κριτική ανάλυση, πρακτική δημόσια ομιλία και διαπραγμάτευση και αναπτύσσουν φιλίες πέρα από την κοινότητά τους.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου άρχισε με τη λαμπρή τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα ενθουσιασμού, την Παρασκευή στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσία 500 μαθητών με τους συνοδούς τους καθηγητές και φοιτητών. Οι ομιλητές, ανάμεσά τους και ο διακεκριμένος δικηγόρος – αξιωματούχος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Dr. Robert Stern, απευθύνθηκαν στους συνέδρους ως τους μελλοντικούς «Game changers» που έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Στη συνέχεια οι μαθήτριές μας μαζί με τους υπόλοιπους συνέδρους μεταφέρθηκαν στα κτήρια των Αρσακείων Σχολείων για να εκπροσωπήσουν στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τη χώρα τους τη Σουαζιλάνδη.
Η Άλκηστις συμμετείχε στην Κοινωνική, Πολιτιστική και Ανθρωπιστική Επιτροπή και μίλησε για τα εξής θέματα: «Οι γυναίκες και ο ρόλος τους στην εξάλειψη των ανθρωπιστικών κρίσεων» και «Η παγκόσμια πρόκληση του ηλικιακού ρατσισμού».
Η Ρεβέκκα συμμετείχε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και οι εισηγήσεις της αφορούσαν τα παρακάτω θέματα «Ο μετασχηματισμός των συστημάτων τροφίμων προς την επίτευξη της ισότητας και της ένταξης» και «Η εμπορευματοποίηση των δεδομένων ως νέα μορφή κεφαλαίου».

Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριές μας που παρά την απειρία τους ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της διοργάνωσης και κέρδισαν τις εντυπώσεις με τις εισηγήσεις τους.
Είμαστε περήφανοι και ευελπιστούμε να αποτελέσει αυτό ένα κίνητρο και έναυσμα για τα κορίτσια να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και τις φιλοδοξίες τους.
Τέλος, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Αρσάκειο Πάτρας για την ευκαιρία που έδωσε στα κορίτσια του Χ.Ι. να συμμετέχουν σε μία τόσο σπουδαία διοργάνωση καθώς και στην εθελόντριά μας και φιλόλογο του Αρσακείου κα Βασιλική Παναγοπούλου για την αμέριστη στήριξή της πριν και καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου.

Το ATSMUN είναι μια διήμερη προσομοίωση των διασκέψεων και των εργασιών που πραγματοποιούνται στα Ηνωμένα Έθνη. Απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου, γυμνασίου και πανεπιστημίου (ηλικίας 12-23 ετών) με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει τη νέα γενιά σε ό,τι αφορά διεθνή θέματα υψίστης σημασίας. Τους δίνεται επίσης η ευκαιρία να εξοικειωθούν με τον κόσμο της διπλωματίας εμπλεκόμενοι σε επιχειρηματολογία, διαπραγμάτευση και συμβιβασμό. Δεδομένου ότι η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι τα αγγλικά, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να τελειοποιήσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες καθώς και τις ρητορικές τους δεξιότητες αφού πρέπει να εκφωνήσουν ομιλίες μπροστά σε κοινό.

Το συνέδριο του Αρσακείου Πατρών είναι ένας κόμβος για την καινοτομία MUN, εισάγοντας νέα φόρουμ και δυνατότητες κάθε χρόνο. Οι επιτροπές του ATSMUN κατατάσσονται σε τρία διαφορετικά επίπεδα (νεοεισερχόμενοι, ενδιάμεσοι εκπρόσωποι, προχωρημένοι εκπρόσωποι) και ακολουθούν κανόνες διαδικασίας, εντυπωσιακά παρόμοιους με αυτούς του πραγματικού ΟΗΕ. Προσφέρουμε επίσης ένα εξαιρετικά απαιτητικό Πρόγραμμα ICJ, το οποίο διευθύνει ο έμπειρος Συντονιστής του ICJ του THIMUN, κ. Robert Stern.

Μυρτώ Καματηρού
Ειρήνη Φώτη
Υπεύθυνες Εκπαίδευσης