Η Ιστορία μας

To Χατζηκυριάκειο Ιδρύμα

Το Ορφανοτροφείο Θηλέων Ιωάννου και Μαριγώς Χατζηκυριακού ιδρύθηκε το 1889 από τον Ιωάννη Χατζηκυριακό με σκοπό την περίθαλψη ορφανών και απόρων κοριτσιών από όλη την Ελλάδα. 

Η έγκριση του καταστατικού του επικυρώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα στις 26.12.1898 και το Κεντρικό Κτίριο θεμελιώθηκε από την βασίλισσα Όλγα  στις  30.04.1889 πλησίον της εισόδου του λιμανιού του Πειραιά στην περιοχή που ήταν γνωστή ως Αλκίμου Ακτή.

Η πρώτη εγγραφή 55 μαθητριών από όλη την Ελλάδα έγινε το 1903 και η επίσημη έναρξη λειτουργίας τον επόμενο χρόνο στις 19.01.1904 , οπότε σηματοδοτείται η αρχή τους κοινωφελούς δράσης του ιδρύματος που συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα.

Η σημαντική παρουσία του Ιδρύματος αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την πόλη του Πειραιά τόσο λόγω την κοινωνικής του προσφοράς του, όσο και λόγω της κλίμακας και της περίοπτης θέσης του Κεντρικού Κτιρίου όπου στεγάζονταν.

Λίγα λόγια για τον Ευεργέτη μας

Ο Ιωάννης Χατζηκυριακός γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1818 από φτωχούς γονείς. Αποδήμησε σε ηλικία δεκαέξι χρονών και ήρθε στη Σύρο για να αποκατασταθεί. Ασχολήθηκε με την κατασκευή και την πώληση ταμπάκου. Στα χρόνια του Όθωνα ήρθε στην Αθήνα και άνοιξε ταμπακοπωλείο στην οδό Αιόλου.

Υπήρξε μέγας οραματιστής και πρωτοπόρος για την εποχή του. Οι γνωριμίες του και η εμπλοκή του με τα δρώμενα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας τον βοήθησε να αποκτήσει δύναμη που χρησιμοποίησε μόνο για το καλό της πατρίδας του.  

Έζησε όλη του τη ζωή λιτά και χωρίς να δείχνει τον πλούτο του. Διέθεσε όλη τη μεγάλη περιουσία του, για να συσταθεί και να διατηρηθεί στον Πειραιά «Ορφανοτροφείο Θηλέων Ιωάννου και Μαριγώς Χατζή Κυριακού», γνωστότερο στις μέρες μας ως «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα». Ο ίδιος και η γυναίκα του προτίμησαν να γίνουν επιστάτες του ιδρύματος μέχρι να πεθάνουν.

Στόχος τους ήταν να φροντίζουν άπορα Ορθόδοξα Ελληνόπουλα, να τους δώσουν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες, για να μπορούν να παντρευτούν και να αποκατασταθούν.

ΧΡΟΝΙΚΟ

Έγκριση ανέγερσης του κτηρίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιώς εγκρίνει την παραχώρηση του  γηπέδου στην Πειραϊκή χερσόνησο για την ανέγερση του Κτιρίου του «Χατζηκυριάκειου».

Θεμελίωση του Κτιρίου από την βασίλισσα Όλγα.

Σύνταξη της δημόσιας Διαθήκης του Ι. Χατζηκυριακού με την οποία αφήνει ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο «ορφανοτροφείο Θηλέων Ι. και Μ. Χατζηκυριακού».

 Έγκριση του Καταστατικού του «Χατζηκυριάκειου» με το Β.Δ. του 26/12/1896.

Ολοκληρώνονται οι εργασίες για την οικοδόμηση του Κτιρίου.

Σύνταξη κωδικέλλου Ι. Χατζηκυριακού. Θάνατος Ι. Χατζηκυριακού.

Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του το πρώτο 
Δ.Σ. του «ορφανοτροφείου» με πρόεδρο το δήμαρχο Τρύφωνα Μουτζόπουλο.

Εγγραφή 55 κοριτσιών από όλη την Ελλάδα.

Επίσημη έναρξη της  λειτουργίας του «Χατζηκυριάκειου». 

Εγκαινιάζεται από την βασίλισσα Όλγα.

 

Το «Χατζηκυριάκειο» στεγάζεται προσωρινά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη συνέχεια στην έπαυλη Σκουλούδη, στη Φρεαττύδα.

Το Κτίριο χρησιμοποιείται ως νοσοκομείο και κέντρο περίθαλψης προσφύγων.

Το «Χατζηκυριάκειο» στεγάζεται  διαδοχικά στη «Χαροκόπειο Σχολή», στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ στην Βούλα και στη Σχολή Λασκαρίδου στην Καλλιθέα.

Σημαντική αύξηση του αριθμού των κοριτσιών που φοιτούν στο ίδρυμα.

Μεταφορά των παιδιών στιςεγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα.

Εγκατάσταση του «Χατζηκυριάκειου» στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών στην Καλλιθέα.

Παρά το γεγονός ότι 11.000 Πειραιώτες πέθαναν από πείνα, το φοβερό χειμώνα το 1941-42, το ίδρυμα δεν θρήνησε ούτε ένα θύμα από την αιτία αυτή.

Οριστική εγκατάσταση του «Χατζηκυριάκειου» στο ιδιόκτητο Κτίριό του.

Ένα νέο, ουσιαστικά ξεκίνημα, για μια ανοδική πορεία.

Το Δημοτικό Σχολείο που λειτουργεί μέσα στο ίδρυμα αναγνωρίζεται ως δημόσιο και μετονομάζεται σε 56ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.

Η Ακαδημία Αθηνών απονέμει έπαινο στο «Χατζηκυριάκειο» εκτιμώντας την προσφορά και το έργο του.

Με το υπ’ αρ. πρωτ. 52832/1991 έγγραφο γνωστοποιείται στο ίδρυμα, η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, (αρ.24/91) με την οποία χαρακτηρίζεται το Κτίριο του Ιδρύματος ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο  μνημείο μαζί με τον περιβάλλοντα αυτό χώρο.

Ο σεισμός της 7/9/1999 προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Κτίριο του ιδρύματος το οποίο εκκενώθηκε από τις μαθήτριες και τους εργαζόμενους.

Με την βοήθεια των φίλων και δωρητών του ιδρύματος δημιουργήθηκε καταυλισμός λυομένων οικίσκων εντός του οικοπέδου του ιδρύματος που φιλοξενεί τις υπηρεσίες του ιδρύματος μέχρι σήμερα.

Βράβευση του Ιδρύματος από την ακαδημία Αθηνών.

Εγκρίνεται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης του άρθρου 22, Ν.3614/2007 μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ιδρύματος για το έργο: «Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός Λειτουργίας Κεντρικού Κτιρίου του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας».