Λίγα λόγια για τον Ευεργέτη μας

Ο Ιωάννη Χατζηκυριακός γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1818 από φτωχούς γονείς. Αποδήμησε σε ηλικία δεκαέξι χρονών και ήρθε στη Σύρο για να αποκατασταθεί. Ασχολήθηκε με την κατασκευή και την πώληση ταμπάκου. Στα χρόνια του Όθωνα ήρθε στην Αθήνα και άνοιξε ταμπακοπωλείο στην οδό Αιόλου.

Υπήρξε μέγας οραματιστής και πρωτοπόρος για την εποχή του. Οι γνωριμίες του και η εμπλοκή του με τα δρώμενα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας τον βοήθησε να αποκτήσει δύναμη που χρησιμοποίησε μόνο για το καλό της πατρίδας του.  

Έζησε όλη του τη ζωή λιτά και χωρίς να δείχνει τον πλούτο του. Διέθεσε όλη τη μεγάλη περιουσία του, για να συσταθεί και να διατηρηθεί στον Πειραιά «Ορφανοτροφείο Θηλέων Ιωάννου και Μαριγώς Χατζή Κυριακού», γνωστότερο στις μέρες μας ως «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα». Ο ίδιος και η γυναίκα του προτίμησαν να γίνουν επιστάτες του ιδρύματος μέχρι να πεθάνουν.

Στόχος τους ήταν να φροντίζουν άπορα Ορθόδοξα Ελληνόπουλα, να τους δώσουν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες, για να μπορούν να παντρευτούν και να αποκατασταθούν. Σε κάθε απόφοιτο κοριτσάκι δίδονταν προίκα ως υλική βοήθεια για να ξεκινήσουν τη ζωή τους.

Σήμερα ο τάφος τους και της συζύγου τους βρίσκονται πλάι από το Νεοκλασικό Κτίριο τιμής ένεκεν για την προσφορά τους.